Inner Mama
Zwangerschapscursus - Ontspannen voorbereiden op jouw bevalling

BLOG

Schrijfsels uit mijn dagelijks leven. 

Admin gebied

Atom

2019-11-28

Van geboorteplan naar geboortewens

Geboorte plan geboorte wens.jpgToen ik in 2016 voor het eerst in verwachting was kreeg ik het advies om een geboorteplan op te stellen. Als ik deze er drie jaar later er weer bij pak tijdens mijn tweede zwangerschap merk ik dat dit niet meer helemaal bij mij past.

Inmiddels weet ik dat een geboorte zich niet laat plannen, maar dat het wel heel goed is om van te voren na te denken over je wensen en voorkeuren. Dit kan een positief effect hebben op de communicatie tussen jou, jouw geboorte partner en jullie zorgverleners.

Toen ik dus weer achter de laptop kroop om mijn voorkeuren voor tijdens mijn tweede bevalling in kaart te brengen ontstond het idee om het deze keer geen geboorteplan maar geboortewensen te noemen. Dit voelde voor mij gelijk een stuk positiever en vond ik het prettiger om op deze manier bezig te zijn met voorbereiding van de geboorte van onze tweede dochter. In plaats van lappen tekst zoals in mijn eerste plan, bestaan deze geboortewensen uit een vriendelijk, visueel overzicht waar ik zelf gelijk een blij en goed gevoel van krijg. Ook de reacties van mijn verloskundige en onze kraamzorg organisatie waren zeer positief. 

Zelf heb ik de wens voor een thuisbevalling, maar mocht het onverhoopt toch anders lopen zoals tijdens mijn eerste bevalling dan weet ik dat we naar het ziekenhuis gaan. Vaak wordt er geschreven over het klaarmaken van een vluchtkoffertje voor de reis naar het ziekenhuis. Voelt het woord “vluchten” in dit geval mooi en positief? Waar vlucht je voor? Je gaat toch naar het ziekenhuis om je kindje te verwelkomen? Voor mij voelt dit niet als vluchten maar als het heerlijke spannende gevoel wat ik ook altijd ervaar voordat ik een mooie reis mag gaan maken en ik onze vakantie koffers inpak. Dus met deze zelfde instelling pak ik liefdevol een tas in, en heb ik besloten het woord vluchtkoffertje niet meer te gebruiken, geboorte-tas klinkt toch echt veel fijner! Je kunt overal lijstje vinden met tips en suggesties over wat mee te nemen. Ik vond warme sokken, een sjaal en lippen balsem echt een aanrader, omdat de lucht in het ziekenhuis door de klimaatsbeheersing toch iets droger is dan thuis. De warme sokken en sjaal waren lekker na het douchen na de bevalling, als ik namelijk vermoeid ben heb ik het sneller koud en op deze manier bleef ik lekker warm.

Heb jij al nagedacht over het opstellen van je geboorte wensen? Neem hier rustig de tijd voor, bespreek en spar hier over met je partner en als jullie er helemaal happy mee zijn bespreek ze dan ook met je verloskundige en je kraamzorg bureau. Bij mijn verloskundigenpraktijk is het mogelijk hier extra tijd voor in te plannen zodat je alle toelichting kunt geven en ze naast de reguliere controle echte tijd hebben je wensen te begrijpen. Vraag bij jouw praktijk naar de mogelijkheden!

Nog een laatste tip: de prachtige icoontjes voor mijn geboortewensen vond ik op: http://cardemom.be/geboorteplan/

HAPPY BIRTHING!

Admin - 12:58:08 | Een opmerking toevoegen


E-mailen
Info
Instagram